måndag 13 april 2015

Lucia och Påsk


Allah vill att vi ska veta varför vi gör saker och ting och att vi är medvetna om varifrån alla tings ursprung är.

يَعِدُهُمْ وَيُمَنِّيهِمْ وَمَا يَعِدُهُمُ الشَّيْطَانُ إِلاَّ غُرُورًا

Det vill säga, Han (Shaytan) ger dem löften och väcker deras förhoppningar, med det som Shaytan lovar dem är bara bedrägliga illusioner. Al-Qur'an 4:120

Ta till exempel Lucia.

Varför firar vi Lucia? För att det känns skönt, det är mysigt att vakna på morgonen och se elden och äta pepparkakor och lussebullar och dricka glögg. Shaytan gillar att vi känner så, och lockar oss att stiga upp tidigt på morgonen och börja äta frukost, inte bara en gång utan två gånger.

Ordet och namnet Lucia har samma ursprung som Lucifer. Bådas rotbetydelse innefattar ordet "ljus" eller "lux" på latin.

Lucia kommer till oss med ljus, eller rättare sagt, eld.

Vilken dag gör hon det? Jo, det gör hon den 13.

Dag 12, 13 och 14 varje kalendermånad (muslimska kalendern) är det fullmåne och då är det ypperligt att fasta. Anledningen till detta är för mig okänt, men det finns en koppling till att dessa fullmånedagar är viktiga för shaytan och när vi fastar med sinne, kropp och själ tänker vi extra mycket på Allah hela tiden (inchallah), gör dhikr och fokuserar på bönen.

Fastan är motsatsen till det luciafirare gör den 13:e.

Påsken

När det gäller påsken så är det inte Pascha som vi firar som judarna gjorde när vi målar ägg och äter dem, utan det är ett ihopmix av flera "religioner" som de flesta vet vid det här laget.

Vi måste se upp med vad vi gör, eftersom varje akt och skeende har ett ursprung och ett syfte, som vi bör akta oss för att delta i.

Läs gärna mer om lussebullens ursprung här.

När vi börjar se symbolerna runtomkring oss, lussebullarnas karaktäristiska rundade hakkors m.m. och sedan ser hur allting hänger ihop från Hitler till Luciafirandet på dagis så börjar man ju undra, eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar