tisdag 12 maj 2015

En kvinnas värdeOm någon hindrar mig från att fasta, då är han orättvis, är det alltid sant? Om någon har anorexia vill man skydda henne genom att ge henne näring. Om någon hindrar mig från att fasta, för att de vill göra någonting annat, så är det för att underlätta för mig. Om man t ex vill ut och resa, då är det lättare att inte fasta, för att det är jobbigt att resa.

Om man t ex vill umgås och njuta en fredagskväll, då är det trevligare att man äter tillsammans. Om någon hindrar mig från att fasta, då är han inte alltid orättvis. Han vill att jag ska vara lycklig tillsammans med honom.

Fasta är det hälsosammaste man kan göra. Man renar sig, detoxar, och man kommer under den tiden att må dåligt men efteråt mår man bra. Precis som ett träningspass. Först är det jobbigt, men sedan, emellan passen, mår man bra.

Så att någon underlättar för dig att må bra, t ex Allah påbjuder att du ska fasta för långsiktiga resultat och hälsa är det orättvist?

Om någon, t ex din man eller din familj säger att du inte ska fasta, för att de ser att du är sjuk, gravid eller inte mår bra känslomässigt, är det orättvist?

Förbud är till för att underlätta för människor

Och det finns prioriteringar, vad som är viktigast när man underlättar för sig själv och andra.

För att alla ska må bra.

För att du ska må bra.

För att han ska må bra.

För att jag ska må bra.

Så, om en kvinnas värde definieras utifrån om hennes make säger till henne att inte fasta, är det då orättvist av Allah? Är det orättvist av honom? Kanske, men oftast inte. Ibland men oftast inte. Sällan, men oftast inte.

Och är någon orättvis mot dig, kommer Allah att vara rättvis och lyssna på ditt hjärta, på dina böner.

Men fokusera inte för länge. Fokusera på det som gör hjärtat lätt. För då kommer Allah att göra det lättare för dig. Fokusera på det som känns lättare.

Om du känner dig maktlös, eller som ett offer för omständigheterna eller för livet och dess naturlagar, för folks beteenden och tungor, ja, kom ihåg att du är inget offer. Ingen kvinna är ett offer. Vi är alla skapade av samma Skapare.

Fokusera på nästa steg i spiralen, så att den går uppåt. För ditt värde är det bara du själv kan hitta bevis för.

Börja leta efter bevis för ditt värde. Börja leta efter bevis i Koranen för en kvinnas värde. Börja leta efter bevis för en kvinnas värde i hadither. Börja leta efter bevis bland muslimer. För de är otaliga. De är många. De är oräknade.

En kvinnas värde definieras inte utifrån en persons handling, utan allt är i ens huvud. Om du mår dåligt av den tanken, börja tänka på någonting annat, någonting som är sant, som bevisar att den tanke du tänkte är falsk.

För det är den. Alla tankar som får dig att må dåligt, är falska.

Alla tankar som får dig att må dåligt, är falska.

Du vet en kvinnas värde när du mår bra, när du är lycklig.

Du vet att du är på rätt väg när du ser och känner dig glad när du tänker på en muslimsk kvinna som har hidjab på sig, för alla tankar som får dig att må dåligt, är falska. Kom ihåg det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar