lördag 14 november 2015

Dhikr AllahI koranen kan man läsa:

[2:152] فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُواْ لِي وَلاَ تَكْفُرُونِ
[Fadh-koroni, adhkorkom, washkoro liy, wa la takforoni]

Detta översätts i Koranens budskap med:

[2:152] Och bevara Mig i minnet, så skall Jag minnas er; var Mig tacksam och förneka Mig inte!

Så här tolkar och analyserar jag denna vers:

Istället för att säga kom ihåg mig/bevara mig i minnet kan man säga fokusera eller koncentrera dig på Mig. Detta pratar man om i The Secret och LOA - the Law of Attraction: Det du fokuserar på blir större.

Så vem är Allah?

Jag har skrivit om Allah tidigare. Allah är bland annat Ar-rahman, den Barmhärtiga.

Om du fokuserar på att leta efter barmhärtighet (Allah) i världen, så kommer du att se att det finns och du kommer att se det mer och mer, det blir större och större. [The Secret]

Fortsättningen är: Så skall jag minnas er

Med det menas att det du fokuserar på kommer att komma till dig,

När dina tankar förändras, förändras hela din energi och dina vibrationer. Din frekvens förändras och därmed måste hela världen transformeras runtomkring dig, precis som kemi och fysik lär oss.

Genom att fokusera på t ex barmhärtighet, kommer du att få barmhärtighet i den stunden du fokuserar på det. Ju mer du fokuserar på det desto mer barmhärtighet. Det du fokuserar på manifesteras i ditt liv först genom att du känt hur det känns och ju oftare du känner det desto oftare kommer du att känna det. Det är alltid trögt i början, när barn börjar krypa, men sedan lär de sig att både stå, gå och springa. 

Fortsättningen är: Var Mig tacksam/Tacka Mig!

Nyckeln till framgång är Tacksamhet. Människor som ser på livet med tacksamhet är medvetna om allt underbart omkring dem. De njuter. Människor som njuter är människor som är tacksamma. Så njutning är oerhört viktigt. Att njuta är att vara tacksam.

Ibland kan dock lidandet vara en genväg till ditt mål. Du kanske vill gifta dig med en läkare och bryter därmed benet, som läkaren måste se över. Lidandet kan alltså vara en genväg till ett mål du har i livet, och de som är medvetna om detta känner därmed alltid tacksamhet i alla väder och situationer eftersom de alltid vet att det kan vara en genväg. Och därmed är tålamodet en dygd - och väntan tills man ser det större perspektivet (tidsmässigt). Det är det som muslimer tror på mest. Men det finns en annan poäng med njutningen. Den behöver inte komma senare. Man kan njuta hela tiden.

Tecken på framgång

Om saker och ting inte går som planerat så vet man att vägen till framgång och det man önskar inte ligger åt det hållet. För Allah ger oss alltid genvägen till det vi vill ha och en av nycklarna är att känna igen när man njuter, för då vet man att man är på rätt väg. Njuter man inte (känner tacksamhet) så vet man att man är på väg åt fel håll. Men om man lyckas hålla ut (känna tålamod) så ser man ofta att tillfällen av "olyckor" och lidanden ofta bara är en genväg till någonting man önskat sedan länge.

Kanske vill man ha omsorg och man känner att man bara kan få det genom att bryta benet, och därmed bryter man benet och får också omsorgen.

Men bara de som verkligen njuter av omsorgen de får är de som är lyckliga, det är de som är nära Allah.

Förhoppningsvis inser de flesta att man inte behöver bryta benet för att få träffa en läkare eller få omsorg. Man kan få det på många sätt. Det viktiga är att veta vad man innerst inne längtar efter, eftersom man skapar hela sitt liv så att det matchar med det.

Om du fokuserar på att känna att du är fast i ditt liv - så kommer du att känna det mer och mer. Du kommer att dra till dig människor som kommer få dig att känna dig fastlåst och sedan blir den negativa spiralen värre och värre. Det bästa är att om du fokuserar på hur det känns att vara fri och du börjar fokusera på att alla små glimtar av frihet du faktiskt har i ditt liv, val du har i ditt liv, hur små de än är, så kommer du att dra till dig ännu fler. Och ditt liv kommer förändras snabbare och snabbare.

Fokus är dhikr

Dhikr är att fokusera på det du gillar och som får dig att må bra. Om du mår bra av att röka, eftersom det känns som lyx, fortsätt med det. Men om du skäms och känner skuld för att röka, så sluta. Du kommer inte att kunna sluta förrän du inser dessa båda motsatsförhållanden. Det är lyxkänslan som får dig att vilja fortsätta. Det är också skuldkänslan som får dig att vilja fortsätta. När du ersatt lyxkänslan med något annat som ger samma känsla samt tagit itu med vad det var i din barndom som triggat igång skuldkänslan av att röka, kan du först sluta. Men kanske ska du inte förstrött röka, utan börja fokusera på det och känslan du har när du röker, så att du kan ta kontroll över det, och ev. förändra det om du nu vill det. (För att få hjälp med detta titta på den här youtube-videon)

Träna på att njuta

Bara de som fokuserar på barmhärtighet (Allah och alla de andra 99 attributen och allt annat som man längtar efter) kommer att bli framgångsrika och lyckliga. Om du inte njuter av ditt liv idag, kommer du med stor sannolikhet inte att njuta av ditt liv imorgon heller. Träna alltså på att njuta i nuet, här och nu. Om du inte gör det, då vet du att du måste ändra på någonting i ditt liv - det kan vara vanor, tankar, beteenden, miljö, människor, arbetsplats. 

Programmera om din hjärna. Genom att göra tacksamhetsövningar programmerar du om din hjärna att lägga märke till fler skäl att känna tacksamhet. Även "dåliga dagar" är full av ögonblick som är värda tacksamhet. Om du däremot alltid triggas igång och känner sorg, ilska och depression, ja, då måste du ändra på ditt tänkesätt, dina vanor, ditt beteende och kanske din miljö. Gå till en terapeut, utvecklingspsykolog, eller läs mer här på min blogg. 

Ju mer du fokuserar på tacksamhet, desto fler människor som också känner tacksamhet kommer att dras in till ditt liv. 

Sista delen av versen lite olika översatt på olika språk: 

På svenska blir det "så förneka mig inte", på franska blir det "missförstå mig inte", på engelska "nor disbelieve".

Roten i Tafakoroni är Fikra*, som betyder idé eller tanke. Alltså betyder det, sluta inte att tänka på Mig/sluta inte att fokusera (på det du vill ha i ditt och andras liv t ex barmhärtighet, rättvisa och Allahs alla 99 namn m.m.)

Effekten av att fokusera på Allah, (Barmhärtigheten i världen etc), är att hjärtat blir stilla och själen blir lugn. Detta eftersom du vibrerar i samma vibration.

Om du tänker på (fokuserar på) barmhärtighet, kommer du själv att uppleva det (med hela din fysiska kropp) - så hur känns det att vara barmhärtig mot någon?

Fysik och kemi 

När din kropp vibrerar i en högre frekvens kommer du inte längre att dra till dig sådant som inte är barmhärtigt och du kommer på så sätt att vara "skyddad" mot sådant som inte är barmhärtigt. Bara barmhärtiga saker i livet kommer att finnas i ditt liv, ju mer du fokuserar på det.

Kom dock ihåg att så fort du slutar att fokusera på det, kommer det att dra sig ifrån dig och istället kommer det du fokuserar på att dras mot dig - vad det än må vara!

Koranen talar om detta:

13:28]  الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

älladhi ämano wä tatmäinno qolobohom bidhikrillahi ä lää bidhikrillähi tatmainno älqolobo.

Det översätts så här på svenska:

[13:28] de som tror och vars hjärtan blir stilla när Guds namn nämns - är det inte så att då Guds namn nämns blir människohjärtat stilla?

Så, frågan är, blir ditt hjärta stilla när Guds namn nämns? Njuter du av livet och både ser och känner du Guds barmhärtighet i världen? 

Det du kan göra är att börja känna, fantisera om hur det känns att få del av Guds barmhärtighet i världen? För världen kommer att börja förändras när du förändras. Så vill du förändras? Vill du förändra världen? 

Börja blunda och börja fokusera. På Allah. 

Det är det som är dhikr. 

Dhikr Allah. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar